Naša vizija

Najina želja je vzpostaviti in razviti center za vzgojo psov, kjer se bodo povezovali tako svetovalci za pasje vedenje kot tudi pasji inštruktorji, veterinarji, fizioterapevti, akupunkturisti, kiropraktiki in ostali terapevti komplementarnega zdravljenja. Namen je razvoj celostenga pristopa k vzgoji, sobivanju in obravnavi težav, ki nastajajo med psi in jihovimi skrbniki.

PETRA MOHAR • MELANI SKORNŠEK

Ekipa

Melani Skornšek

Ko se odločiš za prvega psa, se kljub vsem pripravam in trudu ne zavedaš v celoti, kako zelo ti bo spremenil življenje. Sprehodi v dežju, prilagajanje hobijev v dejavnosti, ki se jih lahko udeležiš skupaj s psom, vrečke po vseh žepih, spoznavanje enakomislečih in neskončni pogovori o psih. Biti kinolog (ssk. kinolog -a m (ọ̑)strokovnjak za kinologijo, psoslovec ) je zame odgovornost. Do sebe, svojih moralnih in etičnih načel, do ljudi, do psov. Zato tudi moja strast do stalnega izobraževanja, izpopolnjevanja, želja po spoštljivem odnosu do psov, biti boljši psoslovec. Predvsem pa želja po širjenju zavedanja, da več znanja pomeni manj potreb po prisili.

Po klasičnih tečajih osnovne poslušnosti, tekmovanju v disciplini Rally Obedience, nekaj malega agilityja, prostovoljstvu na področju terapij s pomočjo psov, sem se končno našla v delu z nosom. Že pred leti me je ob opravljanju izpita C najbolj očarala disciplina sledenja in začelo se je spoznavanje pasjih fenomenalnih sposobnosti voha. Sledilo je izobraževanje in inštruktorsko delo pri K9DETEKTOR, nato pri World Scent Dog Association za WSDA Blue Instructor and Level 1 Judge.

“Delo z nosom v vsak pasji dom” je stavek, ki odseva mojo željo za to aktivnost. Željo, ki jo bom uresničevala tudi v Zavodu Psi & Mi.

Moji trenutni učitelji psoslovja sta posvojenčici Mici in Sofija ter pikasti Vigo.

 • od 2005 članica KZS
 • od 2007 članica ŠKD Celeia
 • 2008 opravljeno izobraževanje in izpit pri Tiere als Therapie Graz
 • od 2008 prostovoljka pri skupini za aktivnosti in terapije s psi Kosmati smrčki
 • 2017 K9DETEKTOR inštruktorica
 • 2018 članica The Pet Dog Trainers of Europe – Associate Member of PDTE
 • od 2019 ustanoviteljica Majevega Memoriala
 • od 2020 izobraževanje pri The School of Canine Science
 • od 2020 izobraževanje pri The International School for Canine Psychology and Behavior
 • od 2020 članica The Pet Professional Guild
 • 2021 WSDA Blue Instructor and Level 1 Judge
 • 2021 Canine Arthritis Management Advocate Level 1
 • 2021 soustanoviteljica Zavoda Psi & Mi
 • 2021 Certified Family Dog Mediator FDM at L.E.G.S.® Applied Ethology Family Dog Mediation® Professional Course

Petra Mohar

Po izobrazbi sem biologinja. Tekom študija sem se se pridružila Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS), kjer sem bila dolga leta aktivna prostovoljka. Kmalu za tem sem se včlanila tudi v Društvo za zaščito živali Ljubljana (DZZŽ LJ), kjer so me hitro vključili v najbolj aktualne projekte. Poleg dežurnega telefona, pomoči zavetiščem in zbiranju donacij sem največ časa namenila nameščanju živali, njihovi rehabilitaciji in preverjanju prijav neprimerne oskrbe živali. Preko društva sem prišla v stik z Zavetiščem Horjul in se vključila v aktivno prostovoljstvo v zavetišču. Po študiju sem se zaposlila na Inštitutu Lutra. Poleg preučevanja vidre in drugih vrst iz družine kun, sem se na Lutri navdušila za delo z otroci, ki sem ga prenesla tudi v društvo in zavetišče. V zavetišču sem bila nekaj časa tudi redno zaposlena, dokler se nisem zaposlila v DZZŽ LJ. Tam sem ostala do moje selitve v Nemčijo. Še vedno sem tudi članica Društva Zverinice, kjer sem bila dolgo časa aktiven namestitelj zapuščenih dihurjev.

Moja strast je in je vedno bil etični pristop do skrbništva domačih živali ter vsaj spoštljiv odnos do vse žive in nežive narave. Zavzemam se za spremembo trenutno prevladujočega načina vzgoje in prevzgoje psov z uporabo averzivnih tehnik in orodij. Verjamem, da je najpomembnejša komponenta srečnega sobivanja z našimi živalmi medsebojno zaupanje in spoštljiv odnos. Čeprav mi je znanost blizu in se jo trudim približati tudi ostalim ljudem, vem da so prav tako pomembni drugi elementi naših življenj, ki jih znanost trenutno še ne zna razložiti. Zato vidim prihodnost srečnejšega sobivanja naših psov in drugh domačih živali z nami v celostni obravnavi, vzgoji in pristopu do reševanja težav.

V zadnjem desetletju sem se bolj usmerila v reševanje kofliktov med ljudmi in njihovimi psi ter pravilno vzgojo pasjih mladičkov. V ta namen se redno udeležujem številnih konferenc, delavnic in seminarjev tako pri nas kot v tujini. Tekom let sem se udelezila tudi precej intenzivnejsih programov, usposabljanj in izobrazevanj:

V zadnjem desetletju sem se bolj usmerila v reševanje kofliktov med ljudmi in njihovimi psi ter pravilno vzgojo pasjih mladičkov. V ta namen se redno udeležujem številnih konferenc, delavnic in seminarjev tako pri nas kot v tujini. Tekom let sem se udelezila tudi precej intenzivnejsih programov, usposabljanj in izobrazevanj:

2010 – DogsTrust International Training Programme
2012 – Ttouch delavnice Ranč Kaja in Grom (Darja Žnidaršič)
2012 – Izobraževanje za terapevtske pare pri Tačkah pomagačkah
2013 – Ttouch delavnice Tilly farm (Sarah Fisher)
2014 – International Dog trainer education (Turid Rugaas, Anne Lill Kvam)
2019 – Advanced photonic therapy small animal practitioner education (Eva Servais)
2020 – Canine behaviour consultant diploma (E-training for dogs)
2020 – Dog aggression course (Michael Schikshio)
2021- Puppy power (Amber Batson)